Heb je handvaten qua kennis en praktische ervaring, met het bereiden en conserveren van lokale wilde ingrediënten, gekregen die je toe kunt passen in je dagelijkse leven.
- Een jaar lang, 10 weekenden, intens de natuur met haar seizoenen beleven
- Veel kennis opdoen over de Nederlandse natuur en haar specialiteiten
- De meest uiteenlopende buitenkook- en conserveertechnieken leren
- Genieten met gelijkgestemden
- Na afloop van de Jaaropleiding geïnspireerd blijven via de online community
Kosten
De Jaaropleiding kost 3188,- Euro (incl BTW) en kan betaald worden in 4 termijnen van 797,- Euro.
Heb je een eigen bedrijf dan kun je een deel van je studiekosten terugvragen bij de belastingdienst. Check daarvoor je eigen belastingadviseur. Je aanmelding is definitief na ontvangst van het eerste termijn.
Wat krijg je hiervoor?
- 27 dagen opleiding door 2 instructeurs en een kookstaf
- Gastcolleges van topmensen op hun vakgebied
- Overnachtingen
- Maaltijden inclusief koffie en thee
- Je leven lang toegang tot het digitale lesmateriaal met filmpjes, mindmaps en recepten
- Je leven lang toegang tot de online community van De Natuurkok voor onderlinge uitwisseling van kennis
- Feestelijke afsluiting
De Jaaropleiding bestaat uit 10 weekenden waarbij zowel theorie als praktijk aan bod komen.
Alle theorie gaat leven tijdens de praktijkblokken. Dit is het belangrijkste deel tijdens de Jaaropleiding; het veel buiten zijn in verschillende gebieden op verschillende momenten in het jaar. Er is veel aandacht voor de verschillende buiten kooktechnieken zoals kuil koken (hangi), bereiding in zout- en kleikorst en Dutch Oven. Tevens komen nadrukkelijk de verschillende manieren om je pluksel te conserveren aan bod. Denk aan: roken, drogen, inmaken, fermenteren, tot gelei of jam bereiden, op olie of azijn of alcohol zetten. We werken hierbij met zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten.
Door de gecombineerde lessen ben je in staat het landschap te lezen en weet je daardoor wat de beste groei-/ vindplaatsen zijn voor al het lekkers uit de natuur
Na elke weekend krijg je een opdracht mee naar huis om je thuis verder te verdiepen in de stof. De daaropvolgende keer bespreken we het resultaat uit de opdracht.
Janna - jurist
★★★
Ieder weekend ervaar ik als een vakantie. Heerlijk om de hele dag buiten te zijn, ondergedompeld in de natuur. Beleven, ontdekken en me laten verrassen. Wandelen paddenstoelen zoeken en kruiden plukken. Leren over de verschillende landschappen, samen koken en mooie gesprekken voeren bij het vuur. Ik voel me altijd voldaan en verkwikt als ik weer naar huis ga.★★★★★
“De jaaropleiding heeft mijn blik wel veranderd; niet alleen heb ik veel meer natuur leren kennen, maar ook de natuur die ik al kende is van een context voorzien. Ik begrijp beter waarom planten en paddenstoelen ergens groeien, en waar je ze zou kunnen vinden. Door in veel verschillende gebieden te wandelen wordt de theorie ook veel duidelijker”.De Jaaropleiding wordt mede-gegeven door Danielle Berghmans, Eigenaar en hoofdinstructeur van De Natuurkok
"De Jaaropleiding is echt mijn kindje. Het brengt gelijkgestemden samen om te genieten van het zijn in de natuur, van het samen buiten koken en van het kennis op doen over wat je kunt eten uit de natuur. Ik zie de deelnemers veranderen als ze een jaar lang dit traject doorlopen. Ik zie ze opbloeien en meer in balans met zichzelf en de natuur komen. En dat raakt me diep want dat is ook wat het met mij doet."
“Als wildplukgids organiseer ik al jaren activiteiten in de natuur. Mijn specialisme is de cultuur-historie van planten, struiken, bomen en paddestoelen, welke ik graag deel tijdens de jaaropleiding”
Jeroen Nielen Buiten kok
“Als buitenmens met een achtergrond in de horeca deel ik graag mijn kennis en passie over de eetbare natuur en het buitenkoken”
“Wij zorgen op de achtergrond vol passie voor het reilen en zeilen in het kamp''
De Jaaropleiding “Eten uit de Natuur” is voor de natuur-/ buitenmens die:
| 2022 | 2022 |
| Groep 1: weekend | Groep 2: week |
Basisweekend | 22/01 - 23/01 | 24/01 - 25/01 |
Februari | 12/02 - 13/02 | 14/02 - 15/02 |
Maart | 11/03 - 13/03 | 14/03 - 16/03 |
April | 08/04 - 10/04 | 11/04 - 13/04 |
Mei | 13/05 - 15/05 | 16/05 / 18/05 |
Juni | 10/06 - 12/06 | 13/06 - 15/06 |
September I | 02/09 - 04/09 | 05/09 - 07/09 |
September II | 23/09 - 25/09 | 26/09 - 28/09 |
Oktober | 14/10 - 16/10 | 17/10 - 19/10 |
November | 05/11 - 06/11 | 07/11 - 08/11 |
Afsluitingsdag | in nader overleg | in nader overleg |
De data voor 2023 zijn nog niet bekend. Maar door de enorme vraag kun je je wel alvast aanmelden. Op die manier verzeker je jezelf van een plekje.
Groep 1 - Week start op zaterdag 21 januari 2023
Groep 2 - Weekend start op maandag 23 januari 2023
Wanneer kamperen voor jou niet mogelijk is, dan kan daar, in overleg, individueel (op eigen kosten) van afgeweken worden. Voorwaarde is wel dat je er voor zorgt dat je bij het programma aanwezig bent.
Ja ,ook in de winter kamperen we. Daarbij is een goede voorbereiding alles. Van te voren krijg je een paklijst en tips om het ’s nachts en overdag lekker warm te hebben
Vegetarisch eten is tijdens de Jaaropleiding geen probleem. Er zijn bepaalde onderdelen die minder geschikt zijn, zoals het worst maken, maar over het algeheel gaat het goed.
Veganistisch eten is tijdens de Jaaropleiding niet te doen. We maken veel gebruik van room, kaas, melk, honing en dergelijke. Ik denk dat je dan beter verder kunt kijken naar een andere opleiding
Nee dat is niet nodig. We pikken je op daar waar je staat. Het is dan wel handig om de theorie een keertje extra door te lezen. En als je iets niet weet, gewoon vragen.
Een normale tot goede conditie is prettig omdat we de hele dag buiten in touw zijn.
Je kunt, in overleg, het weekend inhalen bij de andere groep van dat jaar, mits die niet te groot wordt
Let op de weekendgroep zit voor 2022 al helemaal vol. En ook de weekgroep gaat hard. Dus wees er snel bij.
Aanmelden kan nog tot eind december 2021.