Jaaropleiding Eten uit de Natuur

De meest veelzijdige opleiding voor wildplukken en buiten koken

Over de cursus
Theorie en praktijk
Voor wie en wie zijn wij
Data en FAQ
Is je band met de Natuur sterker geworden, heb je haar ritme weer verinnerlijkt en kijk je met een andere blik naar de Natuur

Heb je handvaten qua kennis en praktische ervaring, met het bereiden en conserveren van lokale wilde ingrediënten, gekregen die je toe kunt passen in je dagelijkse leven.

Krijg je een certificaat mee 
€ 3188,-

Structureel meer natuur in je leven?

- Een jaar lang, 10 weekenden, intens de natuur met haar seizoenen beleven

- Veel kennis opdoen over de Nederlandse natuur en haar specialiteiten

- De meest uiteenlopende buitenkook- en conserveertechnieken leren

- Genieten met gelijkgestemden

- Na afloop van de Jaaropleiding geïnspireerd blijven via de online community 


Kosten

De Jaaropleiding kost 3188,- Euro (incl BTW) en kan betaald worden in 4 termijnen van 797,- Euro. 

Heb je een eigen bedrijf dan kun je een deel van je studiekosten terugvragen bij de belastingdienst. Check daarvoor je eigen belastingadviseur. Je aanmelding is definitief na ontvangst van het eerste termijn. 


Wat krijg je hiervoor? 

- 27 dagen opleiding door 2 instructeurs en een kookstaf

- Gastcolleges van topmensen op hun vakgebied

- Overnachtingen

- Maaltijden inclusief koffie en thee

- Je leven lang toegang tot het digitale lesmateriaal met filmpjes, mindmaps en recepten

- Je leven lang toegang tot de online community van De Natuurkok voor onderlinge uitwisseling van kennis

- Feestelijke afsluiting

Locaties

weekend verblijven we in één van de zes landschappen van Nederland. Je overnacht in je eigen tent op een natuurkampeer- of scoutingterrein.

Duur

Elke weekend duurt 3 dagen behalve in januari, februari en november. Dan duren de weekenden 2 dagen in verband met het vroeger donker worden en de kou.

Groepen

De groep bestaat uit 15-20 deelnemers. Tijdens de wandelingen verdelen we haar over twee instructeurs waardoor je les krijgt in een groep van 10 personen.

Thema's

Buitenleven

Het buiten leven begint bij de basiswaardigheden zoals vuur maken, mes-/ bijl gebruik en het kampleven zelf

Landschap lezen

Wat groeit waar en waarom? Wij helpen je om je omgeving echt te leren (her)kennen zoals onze voorouders dat ook deden

Kooktechnieken

Next level buiten kooktechnieken leren?  Wij halen alles uit de kast zolang het maar in, op, onder, tussen of boven vuur is

Conserveren

Het hele jaar genieten van wildpluksel? Wij leren je kaas, port, thee, fruitleer, azijn, siroop, chutney en nog veel meer maken

Flora en fungi 

Welke planten, paddestoelen en zeewieren kun je eten? Wij leren je ze te  bereiden tot heerlijke gerechten

Fauna

Weet wat je eet! Wij werken met hele dieren; wild, zoetwater vis en rivierkreeftjes. Van schoonmaken tot en met het bereiden
“De Jaaropleiding heeft mijn blik veranderd; niet alleen heb ik veel meer natuur leren kennen, maar ook de natuur die ik al kende is van een context voorzien. Ik begrijp beter waarom planten en paddenstoelen ergens groeien en waar je ze zou kunnen vinden. Door in veel verschillende gebieden te wandelen wordt de theorie ook veel duidelijker”.
Eddy - ICTer

Theorie en veel praktijk

De Jaaropleiding bestaat uit 10 weekenden waarbij zowel theorie als praktijk aan bod komen.


Alle theorie gaat leven tijdens de praktijkblokken. Dit is het belangrijkste deel tijdens de Jaaropleiding; het veel buiten zijn in verschillende gebieden op verschillende momenten in het jaar. Er is veel aandacht voor de verschillende buiten kooktechnieken zoals kuil koken (hangi), bereiding in zout- en kleikorst en Dutch Oven. Tevens komen nadrukkelijk de verschillende manieren om je pluksel te conserveren aan bod. Denk aan: roken, drogen, inmaken, fermenteren, tot gelei of jam bereiden, op olie of azijn of alcohol zetten. We werken hierbij met zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten. 


Door de gecombineerde lessen ben je in staat het landschap te lezen en weet je daardoor wat de beste groei-/ vindplaatsen zijn voor al het lekkers uit de natuur


Na elke weekend krijg je een opdracht mee naar huis om je thuis verder te verdiepen in de stof. De daaropvolgende keer bespreken we het resultaat uit de opdracht.

Meld je aan!

Janna - jurist

★★★

Ieder weekend ervaar ik als een vakantie. Heerlijk om de hele dag buiten te zijn, ondergedompeld in de natuur. Beleven, ontdekken en me laten verrassen. Wandelen paddenstoelen zoeken en kruiden plukken. Leren over de verschillende landschappen, samen koken en mooie gesprekken voeren bij het vuur. Ik voel me altijd voldaan en verkwikt als ik weer naar huis ga.
Eddy - ITC

★★★★★

“De jaaropleiding heeft mijn blik wel veranderd; niet alleen heb ik veel meer natuur leren kennen, maar ook de natuur die ik al kende is van een context voorzien. Ik begrijp beter waarom planten en paddenstoelen ergens groeien, en waar je ze zou kunnen vinden. Door in veel verschillende gebieden te wandelen wordt de theorie ook veel duidelijker”.

Danielle Berghmans

De Jaaropleiding wordt mede-gegeven door Danielle Berghmans, Eigenaar en hoofdinstructeur van De Natuurkok

"De Jaaropleiding is echt mijn kindje. Het brengt gelijkgestemden samen om te genieten van het zijn in de natuur, van het samen buiten koken en van het kennis op doen over wat je kunt eten uit de natuur. Ik zie de deelnemers veranderen als ze een jaar lang dit traject doorlopen. Ik zie ze opbloeien en meer in balans met zichzelf en de natuur komen. En dat raakt me diep want dat is ook wat het met mij doet."Ons team

Geertje Jansen Wildplukgids

“Als wildplukgids organiseer ik al jaren activiteiten in de natuur. Mijn specialisme is de cultuur-historie van planten, struiken, bomen en paddestoelen, welke ik graag deel tijdens de jaaropleiding”

Jeroen Nielen Buiten kok

“Als buitenmens met een achtergrond in de horeca deel ik graag mijn kennis en passie over de eetbare natuur en het buitenkoken”

Eddy en Rosette 

“Wij zorgen op de achtergrond vol passie voor het reilen en zeilen in het kamp''

Voor wie?

De Jaaropleiding “Eten uit de Natuur” is voor de natuur-/ buitenmens die:

  • Graag weer de verbinding zoekt met de natuur en haar seizoenen 
  • Meer wil weten over wat de verschillende Nederlandse landschappen met de bijbehorende ecologische principes aan eetbaars te bieden hebben
  • Er van geniet om met gelijkgestemden boven vuur de heerlijkste gerechten te maken

''Ontdek hoe lekker eten uit de natuur is''

“De Jaaropleiding heeft mijn blik veranderd; niet alleen heb ik veel meer natuur leren kennen, maar ook de natuur die ik al kende is van een context voorzien. Ik begrijp beter waarom planten en paddenstoelen ergens groeien en waar je ze zou kunnen vinden. Door in veel verschillende gebieden te wandelen wordt de theorie ook veel duidelijker”.
Eddy - ICTer

Data 2022

 

 2022 

2022

 

Groep 1: weekend

Groep 2: week

Basisweekend

22/01 - 23/01

24/01 - 25/01

Februari

12/02 - 13/02

14/02 - 15/02

Maart

11/03 - 13/03

14/03 - 16/03 

April

08/04 - 10/04

11/04 - 13/04

Mei

13/05 - 15/05

16/05 / 18/05 

Juni

10/06 - 12/06

13/06 - 15/06

September I

02/09 - 04/09

05/09 - 07/09

September II

23/09 - 25/09 

26/09 - 28/09 

Oktober

14/10 - 16/10

17/10 - 19/10

November

05/11 - 06/11 

07/11 - 08/11  

Afsluitingsdag 

in nader overleg

in nader overleg 

Data 2023

De data voor 2023 zijn nog niet bekend. Maar door de enorme vraag kun je je wel alvast aanmelden. Op die manier verzeker je jezelf van een plekje. 

Groep 1 - Week start op zaterdag 21 januari 2023

Groep 2 - Weekend start op maandag 23 januari 2023

Meld je nu aan!

Jaaropleiding FAQ

Kamperen gaat niet met m’n rug, wat nu?

Wanneer kamperen voor jou niet mogelijk is, dan kan daar, in overleg, individueel (op eigen kosten) van afgeweken worden. Voorwaarde is wel dat je er voor zorgt dat je bij het programma aanwezig bent.

Kamperen we ook in de winter?

Ja ,ook in de winter kamperen we. Daarbij is een goede voorbereiding alles. Van te voren krijg je een paklijst en tips om het ’s nachts en overdag lekker warm te hebben

Ik eet vegetarisch, veganistisch of heb een voedselallergie. Kan ik dan toch meedoen?

Vegetarisch eten is tijdens de Jaaropleiding geen probleem. Er zijn bepaalde onderdelen die minder geschikt zijn, zoals het worst maken, maar over het algeheel gaat het goed.
Veganistisch eten is tijdens de Jaaropleiding niet te doen. We maken veel gebruik van room, kaas, melk, honing en dergelijke. Ik denk dat je dan beter verder kunt kijken naar een andere opleiding

Heb ik een bepaalde basiskennis nodig?

Nee dat is niet nodig. We pikken je op daar waar je staat. Het is dan wel handig om de theorie een keertje extra door te lezen. En als je iets niet weet, gewoon vragen.

Heb ik een goede conditie nodig?

Een normale tot goede conditie is prettig omdat we de hele dag buiten in touw zijn.

Wat als ik een weekend niet kan?

Je kunt, in overleg, het weekend inhalen bij de andere groep van dat jaar, mits die niet te groot wordt

 
Na de opleiding is je band met de Natuur sterker geworden, heb je haar ritme weer verinnerlijkt en kijk je met een andere blik naar de Natuur
Na de opleiding weet je wat waar groeit en waarom net zoals onze  voorouders de Jager-Verzamelaars 
Na de opleiding heb je veel praktische ervaring met het bereiden en conserveren van lokale wilde ingrediënten die je toe kunt passen in je dagelijkse leven.

Let op de weekendgroep zit voor 2022 al helemaal vol. En ook de weekgroep gaat hard. Dus wees er snel bij. 

Aanmelden kan nog tot eind december 2021.