Jaaropleiding Eten uit de Natuur

De meest veelzijdige opleiding voor wildplukken, buiten koken en buiten zijn!

8

Jaar ervaring

7

Groepen

120

Enthousiaste cursisten

Structureel meer natuur in je leven?

- Een jaar lang, 10 weekenden, intens de natuur en haar seizoenen beleven

- Veel kennis opdoen over de Nederlandse natuur en haar specialiteiten

- De meest uiteenlopende buitenkook- en conserveertechnieken leren

- Genieten met gelijkgestemden

- Na afloop van de Jaaropleiding geïnspireerd blijven via de online community 


Wat krijg je hiervoor? 

- 29 dagen opleiding door 2 instructeurs en een kookstaf

- Gastcolleges van topmensen op hun vakgebied

- Overnachtingen

- Maaltijden inclusief koffie en thee

- Je leven lang toegang tot het digitale lesmateriaal met filmpjes, mindmaps en recepten

- Je leven lang toegang tot de online community van De Natuurkok voor onderlinge uitwisseling van kennis

- Feestelijke afsluiting

Na de opleiding is je band met de Natuur sterker geworden, heb je haar ritme weer verinnerlijkt en kijk je met een andere blik naar de Natuur
Na de opleiding weet je wat waar groeit en waarom net zoals onze  voorouders de Jager-Verzamelaars 
Na de opleiding heb je veel praktische ervaring met het bereiden en conserveren van lokale wilde ingrediënten die je toe kunt passen in je dagelijkse leven.

De Jaaropleiding geeft mijn kennis als Bushcrafter meer diepgang en praktische fun; Ik vind het fantastisch jaar rond in en van de natuur te leven, in combinatie met moderne hulpmiddelen. Het geeft rust, voldoening en extra smaak als je liefde, aandacht en tijd stopt in het bereiden van eten uit de natuur. Er is zoveel te leren en te halen uit onze “schrale” natuur, wat ik ook op reis weer kan gebruiken. Danielle is goed georganiseerd en heeft veel leuke kennis en een leuk team met mensen. Elk weekend is een bourgondisch feest.”

Denice - Freelance Trainer en Coach

Thema's

Buitenleven

Het buiten leven begint bij de basisvaardigheden zoals vuur maken, mes-/ bijl gebruik en het kampleven zelf

Landschap lezen

Wat groeit waar en waarom? Wij helpen je om je omgeving echt te leren (her)kennen zoals onze voorouders dat ook deden

Kooktechnieken

Next level buiten kooktechnieken leren?  Wij halen alles uit de kast zolang het maar in, op, onder, tussen of boven vuur is

Conserveren

Het hele jaar genieten van wildpluksel? Wij leren je kaas, port, thee, fruitleer, azijn, siroop, chutney en nog veel meer maken

Flora en fungi 

Welke planten, paddestoelen en zeewieren kun je eten? Wij leren je ze te  bereiden tot heerlijke gerechten

Fauna

Weet wat je eet! Wij werken met hele dieren; wild, zoetwater vis en rivierkreeftjes. Van schoonmaken tot en met het bereiden

Meer informatie nodig?

Scrol verder naar beneden

Voor wie

De Jaaropleiding “Eten uit de Natuur” is voor de natuur-/ buitenmens die:

  • Graag weer de verbinding zoekt met de natuur en haar seizoenen 
  • Meer wil weten over wat de verschillende Nederlandse landschappen met de bijbehorende ecologische principes aan eetbaars te bieden hebben
  • Er van geniet om met gelijkgestemden boven vuur de heerlijkste gerechten te maken

Kosten

De Jaaropleiding kost éénmalig 3288,- Euro (incl BTW). Je kunt er ook voor kiezen om in 4 of in 10 termijnen te betalen.  

Heb je een eigen bedrijf dan kun je een deel van je studiekosten terugvragen bij de belastingdienst. Check daarvoor je eigen belastingadviseur. Je aanmelding is definitief na ontvangst van het eerste termijn. 

Danielle Berghmans

De Jaaropleiding wordt mede-gegeven door Danielle Berghmans, eigenaar en hoofdinstructeur van De Natuurkok


"De Jaaropleiding is echt mijn kindje. Het brengt gelijkgestemden samen om te genieten van het zijn in de natuur, van het samen buiten koken en van het kennis op doen over wat je kunt eten uit de natuur. Ik zie de deelnemers veranderen als ze een jaar lang dit traject doorlopen. Ik zie ze opbloeien en meer in balans met zichzelf en de natuur komen. En dat raakt me diep want dat is ook wat het met mij doet."


Ons Jaaropleiding team

Geertje Jansen Instructeur

“Als wildplukgids organiseer ik al jaren activiteiten in de natuur. Mijn specialisme is de cultuur-historie van planten, struiken, bomen en paddestoelen, welke ik graag deel tijdens de jaaropleiding”

Eddy en Rosette_2

Eddy en Rosette Kookstaf

“Wij zorgen op de achtergrond vol passie voor het reilen en zeilen in het kamp''

''Ontdek hoe lekker het is om je een jaar lang onder te dompelen in de wereld van eten uit de natuur''

Belangrijk om te weten

Locaties

Elk weekend verblijven we in één van de zes landschappen van Nederland. Je overnacht in je eigen tent op een natuurkampeer- of scoutingterrein.

Duur

Een weekend duurt 3 dagen behalve in december. Dat is een speciaal afsluitend weekend van 2 dagen vol met feestelijk koken en het uitdelen van de certificaten.

Groepen

De groep bestaat uit 15-20 deelnemers. Tijdens de wandelingen verdelen we haar over twee instructeurs waardoor je les krijgt in een groep van maximaal 10 personen.

Data 2025 

null


Proefdag

Lijkt het je interessant, maar heb je nog vragen of wil je kennis maken met het instructeurs en onze werkwijze? 


Speciaal voor jou organiseren we meerdere malen per jaar een Proefdag!


Naast de informatie over hoe de opleiding in elkaar zit, geven we verschillende workshops en proeverijen van producten die tijdens de opleiding worden gemaakt. We sluiten af met een wildpluk maaltijd bereidt boven vuur.

Janna - jurist

★★★★

"Ieder weekend ervaar ik als een vakantie. Heerlijk om de hele dag buiten te zijn, ondergedompeld in de natuur. Beleven, ontdekken en me laten verrassen. Wandelen paddenstoelen zoeken en kruiden plukken. Leren over de verschillende landschappen, samen koken en mooie gesprekken voeren bij het vuur. Ik voel me altijd voldaan en verkwikt als ik weer naar huis ga."
Eva - Inventory & Information Specialist

★★★★★

“Tijdens de jaaropleiding hebben we van alles geplukt, geproefd, geroken, gezien, geleerd en gekookt. Het was een fantastische ervaring waarna ik de natuur om mij heen compleet anders ben gaan ervaren. Na de opleiding weet je niet alleen heel veel over wat je kunt eten uit de natuur, je leert ook landschappen herkennen en je komt op de mooiste plekjes terecht. Ik kan het echt iedereen aanraden.”

Na de Jaaropleiding heb je dit behaald

Is je Verbinding met de Natuur sterker geworden, heb je haar ritme weer verinnerlijkt en kijk je met een andere blik naar de Natuur

Heb je handvaten gekregen qua kennis en praktische ervaring, met het bereiden en conserveren van lokale wilde ingrediënten, die je toe kunt passen in je dagelijkse leven.

Krijg je een certificaat mee 

Onderdelen opleiding

Tijdens de weekenden ligt de nadruk op veel praktische ervaring opdoen; het veel buiten zijn in verschillende gebieden op verschillende momenten in het jaar. Daarnaast is er veel aandacht voor de verschillende buitenkook- en conserveertechnieken


Voorafgaand aan elk weekend staat de theorie online in De Natuurkok leeromgeving. Alle filmpjes en mindmaps dienen ter ondersteuning van de praktijk en zorgen voor de nodige basiskennis. 


Na elke weekend krijg je huiswerk mee. Dit is bedoeld om je thuis verder te verdiepen in de stof en om zo je eigen omgeving beter te leren kennen


Door de gecombineerde lessen ben je in staat het landschap te lezen, weet je daardoor wat de beste groei-/ vindplaatsen zijn voor al het lekkers uit de natuur en hoe je ze om kunt toveren tot heerlijke gerechten of producten.

Geïnteresseerd en toch nog vragen? 

Kom dan naar één van onze Proefdagen

Jaaropleiding FAQ

Kamperen gaat niet met m’n rug, wat nu?

Wanneer kamperen in een tent voor jou niet lukt vanwege lichamelijke klachten, zijn er meerdere opties mogelijk:
- Met je eigen busje/ camper kun je op de meeste kampeerlocaties staan.
- Boek iets in de buurt van de kampeerlocatie

Voor beide opties geldt dat je ze zelf moet regelen en dat ze voor eigen rekening zijn.

Kamperen we ook in de winter?

Ja, ook in de winter kamperen we. Daarbij is een goede voorbereiding alles. Van te voren krijg je een paklijst en tips om het ’s nachts en overdag lekker warm te hebben

Ik eet vegetarisch, veganistisch of heb een voedselallergie. Kan ik dan toch meedoen?

Vegetarisch eten is tijdens de Jaaropleiding geen probleem. Er zijn bepaalde onderdelen die minder geschikt zijn, zoals het worst maken, maar over het algeheel gaat het goed.
Veganistisch eten is tijdens de Jaaropleiding niet te doen. We maken veel gebruik van room, kaas, melk, honing en dergelijke. Ik denk dat je dan beter verder kunt kijken naar een andere opleiding

Heb ik een bepaalde basiskennis nodig?

Nee dat is niet nodig. We pikken je op daar waar je staat. Het is dan wel handig om de theorie een keertje extra door te lezen. En als je iets niet weet, gewoon vragen.

Heb ik een goede conditie nodig?

Een normale tot goede conditie is prettig omdat we de hele dag buiten in touw zijn.

Wat als ik een weekend niet kan?

Alleen als er sprake is van overmacht kun je, na overleg, een weekend inhalen. Overmacht is bijvoorbeeld ernstige ziekte, bruiloft of een sterfgeval van een direct familielid. In dat geval geldt het onderstaande:

Als we twee groepen in één jaar draaien kun je, in overleg, het weekend inhalen bij de andere groep van dat jaar. Dit kun je alleen doen mits de andere groep niet te groot wordt, voor maximaal 2 weekenden en altijd in overleg!

Als we één groep in één jaar draaien kun je, in overleg, het weekend het jaar erop inhalen, mits die groep niet te groot wordt. Dit kun je alleen doen in het opvolgende jaar, voor maximaal 2 weekenden en altijd in overleg!

 

De Jaaropleiding heeft mijn blik veranderd; niet alleen heb ik veel meer natuur leren kennen, maar ook de natuur die ik al kende is van een context voorzien. Ik begrijp beter waarom planten en paddenstoelen ergens groeien en waar je ze zou kunnen vinden. Door in veel verschillende gebieden te wandelen wordt de theorie ook veel duidelijker.”

Eddy - ICTer

Doe mee met onze unieke en veelzijdige Jaaropleiding!