Over De Natuurkok

We vertellen graag wat meer over onze filosofie

Filosofie

“Bij alles wat we doen geloven we in het herstellen van de verbinding tussen mens en natuur.


We helpen de verbinding te hervinden door in en met de natuur bezig te zijn om zo haar ritme weer te verinnerlijken.

Door het aanbieden van hoogwaardige kennis over de eetbare lokale natuur en veel praktische ervaring met het bereiden en home-made conserveren,

dragen wij bij aan een duurzame verbinding.


Wij organiseren Jaaropleidingen, workshops, evenementen, lezingen en proeverijen."

Daniëlle

Hoofdinstructeur en eigenaar

Als kind leidde ik anderen al rond en vertelde over de (eetbare) Natuur. Door mijn hobby’s (scouting, bushcraft), mijn studie Bos- en Natuurbeheer en aanvullende opleiding tot internationale outdoor- en natuurgids werd mijn ervaring en kennis steeds groter.


Sinds 2008 geef ik Bushcraft- en natuurcursussen en sinds 2011 heb ik me onder de naam DE NATUURKOK gespecialiseerd in ”wildfood”; wilde, eetbare planten, bloemen en paddestoelen; wildplukken. Met mijn enthousiasme wil ik mensen op een leuke en lekkere manier bij de natuur betrekken. Het is een feest om elke keer weer te zien hoe mensen ontdekken en beleven wat de natuur te bieden heeft en hoe ze daarvan genieten.

Rosette

Buitenkoken

Opgegroeid in Afrika heb ik geleerd om echt buiten te leven, we hadden er niks, leefden van wat er was en ohhh wat waren we rijk! We leefden buiten, geen tv en vriendjes, hup elk weekend kamperen in de bush. 

In Nederland ben ik als verpleegkundige aan de slag gegaan, hard aan het werk om dan vervolgens weer lang op reis te kunnen gaan! Na mijn 30ste vond ik het tijd om serieuzer aan de slag te gaan, kochten een huis in Fryslân en samen met mijn man, 4 kids en onze landrover kampeerden we zo vaak als het kon. In de woestijn maar ook in de kou en de regen en wat is het dan lekker om je te verwarmen bij een vuurtje met een heerlijke pot erboven! Thuis heb ik een prachtige Aga waar ik graag mee kook maar er gaat niks boven een lekker buiten bereid maal!

Rien

Management

Vanaf mijn kleutertijd ben ik bekend met biologisch dynamische groenten en fruit. Respect voor de natuur en al het schoons wat zij biedt is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was één van de eerste BD-groenteboeren.


Door de jaren heen heb ik op verschillende manieren van de natuur genoten. Nu door lange wandelingen te maken, (tot voor kort 2017) te jagen en golf te spelen.


Sinds 2013 help ik De Natuurkok bij het wildplukken en uitproberen van recepten. Hierbij gaat mijn belangstelling met name uit naar het verrijken van alcohol met natuurlijke ingrediënten. Hierbij valt het één smakelijker uit dan het ander. Maar ja, over smaakt valt niet te twisten.


Sinds 2016 ben ik lid van het Kernteam De Natuurkok. In die hoedanigheid coördineer ik de inzet van de vrijwilligers en bied ik bedrijfskundige ondersteuning bij de verdere groei van De Natuurkok. 

Jeroen

Kok workshops en jaaropleiding instructeur

Mijn achtergrond ligt in de Horeca, waar ik 10 jaar chef-kok en eigenaar ben geweest van een biologisch en fairtrade restaurant. Ik werk ook nu nog in restaurant keukens, maar dan als freelance kok. 


Ik ben een echt buiten mens, ga graag de bossen in om te wandelen of te sporten en als het even kan pak ik de rugzak voor een trektocht door de bergen. Zo is mijn interesse voor wildplukken en buitenkoken ook steeds meer aangewakkerd en ben ik met verschillende wildpluk- en paddenstoelen-wandelingen meegegaan. De Jaaropleiding die ik bij De Natuurkok met veel enthousiasme heb gevolgd, vormde voor mij het omslagpunt om ook professioneel gezien deze kant op te gaan. 


Inmiddels organiseer ik als ZPP-er wildplukwandelingen en kookworkshops en ben ik zeer verheugd om voor De Natuurkok aan de slag te gaan als kok tijdens de workshops en als instructeur tijdens de Jaaropleiding 2022.

Ik kijk er naar uit jullie te ontmoeten rond het kampvuur om kennis en ervaringen uit te wisselen over de eetbare natuur en het buitenkoken.

Geertje

Jaaropleiding instructeur

Ik ben wildplukgids met als specialisatie de cultuur-historie van planten, struiken, bomen en paddestoelen. Naast wildplukken ben ik actief op het gebied van eetbaar groen in de stad zoals stadslandbouw, natuur-educatie en collectief groenbeheer. Ook binnen de bebouwde kom zijn immers, georganiseerd en ongeorganiseerd, veel eetbare planten, bessen en zaden te vinden.


Ik ben afgestudeerd op ervaringsgericht leren (leren door te doen) in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Met behulp van experimentele archeologie heb ik me verdiept in diverse prehistorische vaardigheden zoals been bewerken, textiel en touw vervaardigen en natuurlijk koken op vuur met wilde groenten. Mijn scoutingervaring en bushcraft-interesse sloot daar mooi bij aan.


Het leuke aan een samenwerking met De Natuurkok is dat we als team elkaar kunnen versterken en inspireren en samen ontzettend veel kennis en ervaring in huis hebben die we heel graag met anderen willen delen. Als mede-instructeur van de jaaropleiding hoop ik daaraan mijn steentje te kunnen bijdragen.

Marianne

Instructeur conserveren

Ik ben opgegroeid aan de bosrand in Maarn. Hutten bouwen, weegbree plukken als je aan de brandnetels had gezeten. Maar ook een fikkie stoken in onze bostuin, helaas was ik vergeten mijn laarzen aan te doen om het uit te trappen. Brandweer erbij en hele boze ouders. Kortom natuur en vuur zat er al jong in.


Als volwassene schoof dit meer naar de achtergrond. Op den duur voelde het als een gemis. Al surfend kwam ik De Natuurkok en de Jaaropleiding tegen en dat sprak mij zeer aan. Ik houd van koken, lekker eten én de natuur. De Jaaropleiding haalde het gevoel wat ik als kind ervaarde in de natuur weer helemaal naar boven. Dit was voor mij een onverwacht effect. Ik kwam voor eten uit de natuur en door De Natuurkok vind ik de natuur om op te eten. 


Ik vind het heerlijk om te experimenteren en om vrienden en familie te verrassen met allerlei lekkere producten met ingrediënten uit de natuur. Dit is ook de reden dat Danielle mij heeft gevraagd om workshops te gaan geven in home-made conserveren. Er zijn momenten dat er ineens zo veel wildpluksel voor handen is en wat ga je er dan mee doen zodat je er lekker lang van kan genieten. Kortom sinds de Natuurkok is mijn leven verrijkt!

Gerard

Paddestoelen instructeur

Al zo’n dertig jaar houd ik mij bezig met paddenstoelen en al even lang houden paddenstoelen mij bezig :-). Eetbare paddenstoelen is daarbij één van mijn specialismen. Verder ben ik ook betrokken bij diverse onderzoeken naar paddenstoelen, schrijf ik geregeld artikelen over dit onderwerp en ben ik bestuurslid van de Nederlandse Mycologische Vereniging.


Ik heb jarenlange ervaring in het geven van les in dit onderwerp. In Nederland, maar ook in het buitenland. Deze lessen en cursussen heb ik heel lang aangeboden met mijn bedrijf Table d’Amis, maar afgelopen jaar heb ik besloten om fulltime als docent in het onderwijs te gaan werken. 

Toen ik vervolgens gevraagd werd om toe te treden aan het team van De Natuurkok hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Op deze manier kan ik mijn kennis over paddenstoelen blijven doorgeven bij een organisatie die, net als ikzelf, kwaliteit heel hoog in het vaandel heeft staan. 


Tijdens de paddestoelwandelingen besteed ik niet alleen aandacht aan het herkennen en het leren determineren van (eetbare) soorten, maar ook aan het “lezen van het landschap”, aan de ecologie en aan de seizoenen. Met deze combinatie van vaardigheden kan de cursist vervolgens heel gericht en doelmatig op zoek gaan naar de verschillende soorten.

Edwin

Paddenstoelen instructeur

De liefde voor natuur en lekker eten zat er al vroeg in. Als jochie was ik vaak te vinden in de jonge bossen van Almere. Ik kwam thuis met handenvol hazelnoten, snoepte van bramen en zoog de nectar uit klaver. 

Tijdens mijn studie milieukunde in Wageningen werd mijn passie aangewakkerd toen een Franse studiegenoot over eetbare paddenstoelen vertelde. Ik vond het zo leuk, ik doek meteen de boeken en daarna het bos in.


Sinds 2013 organiseer ik onder de naam ‘Bosbaas’ allerlei leuke en leerzame wandelingen en workshops voor privé-groepen, bedrijfs- en familie-uitjes, op scholen en op leuke festivals door heel Nederland. Ik werk samen met Staatsbosbeheer, collega wildplukkers, chef-koks en anderen die educatie, voedsel, natuur en duurzaamheid combineren. Zo verzorg ik ook gastlessen en schrijf ik columns op websites en voor tijdschriften. Sinds 2017 ben ik actief als bestuurslid van het Wildplukkersgilde Nederland, een kennisnetwerk van professionele wildplukgidsen. Ook ben ik actief in de educatiewerkgroep van de Nederlandse Mycologische Vereniging.


Mijn missie als “Bosbaas” is: Kennis, verwondering en passie overbrengen voor natuur, en al het moois en lekkers wat zij te bieden heeft. Bij de Natuurkok is die verwondering en verbinding met elkaar en met de natuur ook zo belangrijk. kijk er naar uit om samen te werken, elkaar versterken, inspireren en ook lol met elkaar te hebben!

Shirley

Wandelingen

Ik ben in Hilversum opgegroeid, vlakbij de hei. We speelden daar en plukten er bramen. Mijn buurvrouw bakte kletskoppen van de beukennootjes die we vonden. En natuurlijk proefde ik ook de besjes van de Krent, die daar welig tiert. Op latere leeftijd ontdekte ik dat het openbaar groen eigenlijk heel veel eetbaars kan bieden. Het begon met noten en brandnetel, en inmiddels heb ik een flinke kennis opgedaan over wat er eetbaar is in de natuur en wat het voor je gezondheid kan betekenen. Ik vind het heerlijk om uren buiten in de natuur rond te scharrelen en te zien en te proeven wat er allemaal aan planten, vruchten, noten en paddenstoelen te vinden is. Daarnaast zoek ik ook graag nadere informatie bij deskundigen en uit boeken. Ik vertel er graag over en ik ben heel blij dat ik nu in het team van De Natuurkok mijn kennis kan delen en via de eetbaarheid van planten mensen nader met de natuur kan laten kennismaken.

Eddy

Keukenstaf Jaaropleiding

Als kind speelde ik al vaak in het bos en van mijn ouders heb ik het wandelen en zoeken/plukken van vanalles meegekregen. Een groot deel van mijn leven heb ik bij scouting gezeten en dus ook veel buiten gespeeld, gekampeerd en vuurtje gestookt. Toen ik in 2018 aan de jaaropleiding begon, keek ik vooral uit naar het kamperen en koken op vuur, maar ik heb zoveel meer geleerd, en nog meer genoten. Inmiddels ondersteun ik de jaaropleiding als keukenstaf. Het is ontzettend leuk om ook anderen te zien genieten en zich ontwikkelen, dus ik doe dat met groot plezier.

Jacqueline via FB

★★★★★

We hebben met het gezin een heerlijke ochtend gehad bij de Natuurkok! Veel geleerd over kruiden uit het bos, vuur maken en koken met de Dutch Oven!

Maar het leukst was eigenlijk de ontspannen sfeer die Daniëlle weet te creëren. Even een ochtend de buitenwereld vergeten, dank je wel Daniëlle !

Menno - Orderpicker 

★★★★★

Het was een erg aangename en leerzame belevenis. Je loopt/fietst nergens meer zonder te kijken of er ook paddestoelen staan. Uiteraard ook lekker zelf gekookt met onze eigen ingrediënten, verser bestaat niet. Zeker voor herhaling vatbaar aangezien je echt niet na 1 morgen alles weet over paddestoelen...

Bekijk hier onze diverse cursussen