Vis, gevogelte en wild

Weet wat je eet door het zelf te slachten, te bereiden en te conserveren

15

Ervaring

70+

Groepen deelnemers

1000+

Enthousiaste cursisten

Puur eten

Mensen kijken steeds bewuster naar wat er op hun bord ligt en dat geldt ook voor vlees en vis. Tegenwoordig wil je weten waar het vandaan komt, of het dier een goed leven heeft gehad. Daar kun je van op aan als je wild, vis en gevogelte uit de vrije natuur eet. 

Het kan best lastig zijn om zo puur mogelijk te willen eten, terwijl je tegelijkertijd op je budget moet letten. Maar wat nou als je leert slachten en leert welke delen van een dier je waarvoor kunt gebruiken? Als je je vriezer kunt vullen met zelf geslacht wild en over de kennis beschikt om er een feestmaal van te maken? De ware natuur-op-je-bord ervaring. 

Hoe puur en verbindend met wat je eet, is dat! 

Puur eten

Mensen kijken steeds bewuster naar wat er op hun bord ligt en dat geldt ook voor vlees en vis. Tegenwoordig wil je weten waar het vandaan komt, of het dier een goed leven heeft gehad. Daar kun je van op aan als je wild, vis en gevogelte uit de vrije natuur eet. 

Het kan best lastig zijn om zo puur mogelijk te willen eten, terwijl je tegelijkertijd op je budget moet letten. Maar wat nou als je leert slachten en leert welke delen van een dier je waarvoor kunt gebruiken? Als je je vriezer kunt vullen met zelf geslacht wild en over de kennis beschikt om er een feestmaal van te maken? De ware natuur-op-je-bord ervaring. 

Hoe puur en verbindend met wat je eet, is dat! 

Thema's in de cursus

Vis en gevogelte

Verwerken
Uitnemen en fileren van zoetwatervissen
Verwerken van gevogelte

Bereiden
Diverse gerechten met vis en gevogelte o.a.:
vis al asador

Conserveren
Koud en warm roken van vis
Confijten van een poot
Rilette maken

Wild

Verwerken
Per tweetal één ree of damhert villen en uitbenen

Bereiden
Diverse gerechten met klein en groot wild o.a.:
Worst en hamburgers maken
Tangia (Marokkaans)

Conserveren
Paté maken

Vis
Vis
Werk met respect voor het dier dat ons voedt

Leer de verschillende delen van een dier kennen en waar je die voor kunt gebruiken

Fileer, vil en been een dier uit om het vervolgens gezamenlijk te bereiden   
Werk met respect voor het dier dat ons voedt
Leer de verschillende delen van een dier kennen en waar je die voor kunt gebruiken
Fileer, vil en been een dier uit om het vervolgens gezamenlijk te bereiden  

Belangrijk om te weten

Duur

Een weekend duurt 3 dagen.
Vrijdag zet je je tent op, waarna we om 12:00 uur starten. Zondag eindigen we om 16:00 uur.

Locaties

Het ene weekend is in Renkum en het andere in Baarn. Je overnacht in je eigen tent op een natuurkampeer- of scoutingterrein. 

Groep

De groep bestaat uit 6 deelnemers. 

Van het basiskamp maken ook de cursisten van de Kruidenopleiding gebruik.

Ons team

Danielle Berghmans  Instructeur

“De kennis en kunde om met wild te werken, brengen mij een stapje dichter bij de natuur, net als onze voorouders die als jager-verzamelaars een diepe verbondenheid met de natuur voelden.”

Koen  Instructeur

"Mijn passies zijn de drie V's: Vuur, Vlees en Vis. Ik vind niks mooier dan iets van beek of bos tot je bord te brengen, waarbij je alle stappen volledig in eigen hand hebt."

Rosette   Kookstaf

“Met veel plezier zorg ik op de achtergrond voor het reilen en zeilen in het kamp.''

Ree
€ 695,-

Vis, gevogelte en wild

Weet wat je eet door het zelf te slachten, te bereiden en te conserveren.


  • Leer met respect vis, gevogelte en wild fileren, villen en uitbenen 
  • Bereid pure ingrediënten tot heerlijke maaltijden
  • Leer verschillende home-made conserveer technieken voor vlees en vis
  • Neem na afloop een half ree of damhert dat je zelf hebt uitgebeend mee naar huis


Duur: 2 weekenden, 6 dagen
Begin: Vrijdag 12:00

Eind: Zondag 16:00
Locatie: Renkum en Baarn 

Kosten zijn inclusief een half ree (voor thuis), overnachting, maaltijden, koffie en thee

Data 2024

Vis en gevogelte    27 t/m 29 september

Wild                        08 t/m 10 november

Vis, gevogelte en wild

Kamperen gaat niet met m’n rug, wat nu?

Wanneer kamperen in een tent voor jou niet lukt vanwege lichamelijke klachten, zijn er in overleg meerdere opties mogelijk:
- op onze kampeerlocatie staan met je eigen busje (alleen mogelijk in Renkum)
- op een andere kampeerlocatie staan met je eigen busje

In beide gevallen geldt dat je zelf je reservering moet regelen en dat de kosten voor eigen rekening zijn.

Kamperen we ook als het heel koud is?

Ja, ook dan kamperen we. Daarbij is een goede voorbereiding alles. Van te voren krijg je een paklijst en tips om het ’s nachts en overdag lekker warm te hebben.

Heb ik een goede conditie nodig?

Een normale tot goede conditie is prettig omdat we de hele dag buiten in touw zijn.

Heb ik speciale uitrusting nodig?

Voor het tweede weekend moet je een koelbox met bevroren (!!) en gemarkeerde koelelementen meenemen. Dit om je uitgebeende ree hygiënisch en koud mee naar huis te nemen. Op het terrein zelf zijn vriezers aanwezig om de koelelementen bevroren te houden.

Je mag een eigen mes meenemen, maar we hebben ook speciale uitbeen messen ter plekke.

Wat als ik een weekend niet kan?

Het is natuurlijk heel erg jammer als je een weekend mist. Helaas kunnen we daar geen rekening mee houden qua planning.
Onze tip is om zo snel mogelijk de data in je agenda te blokkeren zodat je andere afspraken er omheen kunt plannen.

Beleef, net als onze voorouders, de rijkdom van samen eten uit de natuur