Brownie met eikeltjesmeel

Eikeltjesmeel met chocolade is misschien geen allerdaagse combinatie, maar verrassend lekker. Omdat dit zelfgemaakte meel geen gluten bevat, is de brownie lekker compact. Een klein stukje is al voldoende om heerlijk van te genieten. Je kunt de brownie zowel in een DO als in de oven maken.


Ingrediënten

-   1 grote aubergine
-   250 gr pure chocolade
-   50 gram cacao poeder
-   150 gram eikeltjesmeel
-   3 eieren
-   50 gram honing
-   2tl natriumcarbonaat (baking soda, zuiveringszout)

Dit recept is genoeg voor een brownie van ongeveer 4 cm dik in een DO6.
Heb je geen eikeltjesmeel, kun je ook amandelmeel gebruiken.

Benodigdheden

Voor het bereiden van de brownie heb je een oven of een DO nodig waarin je kunt bakken op 180 graden. Gebruik je een DO dan raden wij je aan om ook briketten te gebruiken. Met briketten kun je namelijk behoorlijk goed de temperatuur regelen. Zie het onderstaande overzicht voor het aantal briketten om te kunnen bakken op 180 graden.

Bakken, 180 graden
onderboven
DO 6 qt617
DO 9 qt618
DO 12 qt720

Hou wel altijd wat extra briketten achter de hand. Bij een hoge luchtvochtigheid of een koude wind heb je meer warmet nodig omdat de DO sneller afkoelt.

Bereiding

Vul de brikettenstarter met voldoende briketten om de DO op 180 graden te verwarmen.
Kook de aubergine gaar
Verbrokkel de chocolade en vijzel het nog kleiner
Meng de overige ingrediënten
Haal de schil van de aubergine wanneer deze gaar is en hak ze zeer klein
Mix de chocolade en de aubergine
Voeg de overige ingrediënten toe
Goed mengen en giet het mengsel in een met bakpapier beklede DO
Bak de brownies in ongeveer 15 minuten af

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren het hele jaar door workshops over eetbare planten en paddestoelen. Wil je ook een keertje meewandelen, meld je dan aan via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen