Pompoen met wilde kruiden

Deze salade van geroosterde pompoen, wilde kruiden en zachte geitenkaas is zo heerlijk dat ik die het hele jaar wel lust. En als ik dan ook nog een mooi groot vuur mag maken ter vorbereiden, ben ik helemaal in m'n element.

Ingrediënten

Salade
- 1 pompoen
- 125gr geitenkaas (Bettine blanc of Bucheron)
- 85 gr wilde kruiden (lekker is een mix van bijvoorbeeld Zevenblad, Grote zandkool (= Wilde rucola), Madeliefrozetjes)

Vinaigrette
- 2 el klein gesneden wilde kruiden (bijvoorbeeld een mix van Pinksterbloem, Smalle weegbree, Waterpeper)
- 50 ml rode wijn azijn
- 100 ml olijf olie
- Zeezout en peper

In de winter of het vroege voorjaar kan het lastig zijn om aan voldoende verse wilde kruiden te komen voor de salade. Gebruik dan dat wat je hebt voor de vinagrette en vervang de andere wilde kruiden door Rucola uit de Natuurwinkel.

Benodigdheden

- Vuurplek
- Hout (eik, beuk)
- Stofblik
- Kernthermometer
- Groot mes (zoals een broodmes)

Voorbereiding

Maak 1,5 uur van te voren een flink vuur. Laat alle stukken goed uitbranden tot alle grote stukken gloeiende kolen uit elkaar zijn gevallen in kleine kooltjes en hete as.

Bereiding

- Maak een asbed en leg de pompoen er in
- Bedek de pompoen met as en kleine kooltjes
- Bak de pompoen tot de temperatuur binnenin 65 graden is. Dat duurt ongeveer 45-60 minuten
- Maak ondertussen van de viaigrette van de klein gesneden wilde kruiden, azijn, olie, zout en peper
- Haal de pompoen uit het as als hij klaar is en laat hem even rusten
- Neem een lang mes en snij de pompoen horizontaal in tweeën
- Schraap met een lepel de pitten eruit
- Verkruimel de geitenkaas over de pompoenhelften
- Verdeel de rucola en de vinaigrette over de geitenkaas
- Schraap voorzichtig het pompoenvruchtvlees los van de schil en meng alles voorzichtig

Meer weten

Pluk nooit iets wat je niet kent. Er zijn ook heel veel planten en paddestoelen die giftig zijn. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat eetbaar is en wat niet. Wij organiseren Jaaropleidingen, workshops en evenementen over eten uit de natuur. Wil je ook een keertje meedoen, bekijk dan de mogelijkheden via de linkjes rechtsboven.

Tot slot

Pluk met respect voor de Natuur: niet te veel, niet het laatste exemplaar en zeker geen beschermde soorten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen